Kdo a kdy poprvé uvařil z plodů kávovníku první nápoj,
přesně nevíme, ale známe různé legendy. Jedna z nich pochází z období asi 9.století n.l.
Etiopský pastevec koz jménem Kaldi si prý všiml, že jeho kozy jsou po požití
jakýchsi bobulí velice čilé. Sám to tedy vyzkoušel se stejným výsledkem a
poradil to i mnichům z blízkého kláštera, kteří z nich začali připravovat
nápoj. Jednoho dne sušili mokré větvičky s plody a několik jich upadlo do
ohně. Vzduchem se rázem začala šířit omamná vůně. Mniši zjistili, že nápoj z upražených
zrn je ještě chutnější. Jiný příběh označuje za prvního konzumenta kávy
arabského lékaře Rhazese, který zrna roku 900 n.l. považoval za lék Původním domovem
kávy je tedy Etiopie. My Evropané jsme se s ní seznámili až v 16.
století.