Důležitá kyselina listová
Důležitá kyselina listová
Kyselina listová a její sloučeniny, které se označují foláty, patří do skupiny B. V těle se foláty potřebují k využívání bílkovin a jsou nezbytné k tvorbě červených a bílých krvinek. Také pomáhají udržovat dobrý stav sliznice v trávicím ústrojí. Zvlášť nezbytné jsou foláty v těhotenství a při kojení. Společně s vitaminem B12 zabraňují vzniku vývojových vad nervové soustavy. Tato kombinace působí i preventivně proti srdečním onemocněním. Foláty se vyskytují nejen v listové zelenině-salát, špenát, kapusta, polníček, řeřicha, ale je i v bramborách, brokolici, luštěninách, v obilovinách,
v kvasnicích a játrech.
Listová zelenina a půl litru piva denně se pokládají za prevenci Alzheimerovy choroby. I když to není jednoznačně dokázáno, udává se že tato choroba je způsobena ukládáním hliníku do určitých oblastí mozku. Tomu může zabránit křemík, který obsahuje tmavě zelená zelenina, cibule, zelí, mléko, ječmen ze kterého se vaří pivo. Aby se snížila možnost, že se hliník dostane do těla, je lepší nepoužívat hliníkové nádobí. Také zjišťovat, zda oblíbené sušenky nebo koláčky nemají přísadu E 541, ve které je sloučenina hliníku. Proti pálení žáhy se nedoporučuje užívat přípravky, ve které jsou sloučeniny hliníku. Lepší je upravit stravování a vyloučit potraviny, které zvyšují tvorbu kyseliny solné v žaludku. Podobně působí i chlad. Ovoce a zelenina prospívají zdraví i ve větším množství, ale u piva to platí jen půl litru denně.