Nedoceněná vláknina
Nedoceněná vláknina
Vláknina je u nás stále ještě málo ceněná. Umí snižovat
cholesterol a je velmi důležitá pro lidi s nadbytečnými kilogramy i pro
diabetiky. Vlákninu obsahují zejména luštěniny, obiloviny a černý chléb.
Najdeme ji ale i v houbách,otrubách, sóje, ovoci a zelenině. Snižuje
riziko řady civilizačních onemocnění, hlavně infarktu, rakoviny konečníku, a
tlustého střeva, žlučových kamenů a osteoporózy. Vláknina v sobě zadržuje
vodu, v trávicím traktu totiž nabobtná a zasytí člověka na delší dobu. Z toho
důvodu je i dobrou prevencí proti zácpě, ale brzdí i vznik a zhoršování
hemeroidů. Potraviny s vysokým obsahem rozpustné vlákniny dovedou snížit
spotřebu inzulínu a pomáhají zmenšit prudké výkyvy hladiny krevních cukrů.
Doporučená dávka vlákniny je 25 až
()()()()()()()()()()()()()()()()()()()()()()()