Rady o jídle
14. 8. 2009
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Rady o jídle
- Vybírejte pokrmy s nízkým obsahem cukru, soli, tuku a málo kořeněné.
- Volte mezi přílohami a pokrmy ty, které obsahují co nejvíce vitaminů a minerálů.
- Vybírejte si pokrmy co nejvíce rozmanité dle chuťových kompozicí.
- Alkohol pijte ukázněně a v malých dávkách
- Nezapomeňte, že tučná ryba, drůbež, krocan má stejný počet kalorií jako vepřové maso.
- Telecí maso je lehké, ale má více cholesterolu než běžné hovězí.
- Bílé maso z drůbeže není tak chutné jako tmavé, ale má malý obsah cholesterolu.
- Ryby připravujte bez kůže a raději je duste, než pečte.
- Vybírejte čerstvou zeleninu a tuto hned připravujte jako pokrm, jinak ztrácí až 50% vitaminů.
- Zeleninu připravujte s co nejmenší dávkou vody při vaření nebo v mikrovlnné troubě apod.
- Pečte veškeré ryby nebo masa na grilu, aby v procesu jejich úpravy tuk odtékal mimo rošt.
- Máslo používejte pouze pro pokropení hotových pokrmů k dochucení, nikoli pro dušení nebo pečení.
- Masa nebo ryby, které budete smažit, potřete nejdříve ochuceným olejem.
- Když smažíte, začínejte nejdříve zeleninou, pak teprve masem.
- Když opékáte, dusíte nebo smažíte, vložte do oleje 1 až 2 lžíce vody, která vám proces urychlí a pokrm nevysouší.
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°